Несептегі Никель (Ni).
Никель – бұл қоспалары ағзада жинақталған кезде уытты болатын ауыр металл. Қалыпты жағдайда ол адамда өте төмен концентрацияларда болады, алайда оның физиологиялық рөлі анықталмаған. Никельдің ағзаға түсуінің негізгі жолдары: осы металдың концентрациясы жоғары су және тамақ арқылы. Ол шай, кофе, шоколад, бұршақтар, орман жаңғақтары, қырыққабат, шпинат және картоп сияқты өнімдерде кездеседі. Күн сайын адам тамақ арқылы 175 мкг-ға жуық никельді тұтынады, алайда бұл интоксикацияның қандай да бір белгілерінің дамуы үшін жеткіліксіз. Никельдің тағы бір көзі – ластанған ауа. Темекі тартпайтын адам бір тәулік ішінде 0,1-0,25 мкг никельмен дем алады (металлургия кәсіпорындарының жұмысшылары үшін бұл сан 1 мкг-нан асуы мүмкін). Ингаляция өндірістегі интоксикацияның негізгі жолы болып табылады. Темекі шегу никельдің түсуін тәулігіне 0,0004 мкг-ға ұлғайтады. Сондай-ақ никельден жасалған әшекейлермен, тиындармен, тот баспайтын болаттан жасалған заттармен ұзақ уақыт жанасқан кезде бұл элементтің тері мен шырышты қабықтар арқылы түсуінің мәні бар. Қарапайым никель зақымдалмаған тері арқылы өтпейді, ал хлорид пен никель сульфатының сіңуі 77%-ды құрайды.