Кері қайту

Жұмыртқасының овальбумин nGal d 2 IgE, f232

Жұмыртқаның ақуызында шамамен 24 ақуыз фракциясы бар және жоғары аллергенді болып саналады. Gal d 2 (овальбумин) жұмыртқаның ақуызында көп болады, бұл жұмыртқаның жалпы ақуызының шамамен 54% құрайды.

Аллергокомпонентті диагностиканың негізі аллергендердің табиғи жоғары тазартылған және рекомбинантты молекулаларын, яғни олардың жеке аллергокомпоненттерін пайдалана отырып, молекулалық деңгейде аллергендерге сезімталдықты анықтау болып табылады. Бұл зерттеуді жүргізудің 3 негізгі артықшылығы бар:

  • Аллегрокомпоненттік диагностика нағыз сезімталдықты айқыш-реактивтілікке байланысты сезімталдықтан ажыратуға мүмкіндік береді. Бұл деректер аллергия көздерін анықтауға көмектеседі: бір жалғыз, бірнеше жақын туыстық немесе көптеген әртүрлі.
  • Молекулалық аллергодиагностика арандатушылық сынақтардың қажеттілігін жояды және аллергендермен байланысын жоюға қатысты нақты ұсыныстар беруге мүмкіндік береді.
  • Молекулалық аллергодиагностика АСИТ-ті таңдауда қажет, поливалентті (көп) сезімталдықпен адамдарда емдеу жүргізілетін ең маңызды аллергенді анықтаудың ең дәл әдісі болып табылады.

Аллергенді заттың құрамына аллергендер ретінде әрекет ете алатын бір емес, бірнеше ақуыз компоненті кіреді:

  • Мажорлық аллергокомпоненттер – бұл негізгі аллергенді молекулалар, оларға антиденелер осы қайнар көзге жауап беретін популяциядағы емделушілердің жартысынан көбінде – 50%-ында кездеседі. Олар ыстыққа төзімді және иммуногенді болып табылады. Көлемі бойынша ірі және осы аллергенде көп мөлшерде болады.
  • Минорлық - бұл кішігірім, анағұрлым ұсақ және аз иммуногенді аллергенді молекулалар, олар аллергеннің құрамында әдетте аз мөлшерде болады, бірақ көптеген әртүрлі аллергендерде де болады, кейде бір-бірімен тығыз байланысты емес, айқыш-аллергияны қамтамасыз етеді. Яғни, таралуы 50%-дан асатын аллергендер мажорлық, ал 10%-дан азы минорлық деп аталады.

Жұмыртқа тамақ аллергиясының ең көп таралған көздерінің бірі болып саналады, әсіресе нәрестелер мен балаларда таралу деңгейі - 1,3-1,6%. Алайда, ересектерде жұмыртқаға аллергияның таралуы 0,25%-дан аз.

Овальбумин бұл термолабильді ақуыз болып табылады және тіпті ферментативті ыдырауға жауап береді. Gal d 2 қыздыру немесе ферментативті ыдырау процесі оның аллергенділігін төмендететіні анықталды. Осылайша, Gal d 2-ге аллергия әдетте пісірілген жұмыртқаға емес, шикі (шикі) жұмыртқаға байланысты.

Gal d 2-ға сезімтал жұмыртқаға аллергиясы бар емделушілерде тұмауға немесе сары безгекке қарсы вакцинаға аллергиялық реакциялар болуы мүмкін.

Жұмыртқаға аллергияға күдік бар адамдарда жұмыртқаның ақуызын жегеннен кейін анафилаксия, асқазан-ішек жолдарының белгілері, тері реакциялары және тыныс алу аурулары сияқты аллергиялық реакциялар болуы мүмкін.