Кері қайту

Көк мидия, f37

Мидиялар — бұл бүкіл әлемде таралған және әлемнің әртүрлі бөліктерінде тұтынылатын теңіз қосжарнақтылары.
Мидияларды жұту (шикі, пісірілген немесе өңделген) мидия аллергеніне әсер етудің негізгі жолы болып табылады. Екінші әсер ету жолдары - мидияларды тазалау, дайындау, кептіру және тазалау кезінде пайда болатын аэроаллергендерді тыныс алу және жұмыс орнында теріге тию.
Мидияларды жеу сезімтал адамдарда ауызша аллергиялық синдромды, есекжемді, ангиоэдеманы, анафилаксияны, жүрек айну, құсу және диарея сияқты асқазан-ішек белгілерін тудырады. Мидиялардың мейрамхана қызметкерлеріне, қоғамдық тамақтандыру қызметкерлеріне немесе теңіз өнімдерін қайта өңдеу кәсіпорындарының қызметкерлеріне кәсіби әсері демікпе және ринит, сондай-ақ байланыс дерматиті сияқты тыныс алу белгілерін тудыратыны хабарланды.
Көк мидия құрамында анықталған негізгі аллерген - Myt e 1, тропомиозин болып табылады. Тропомиозин ақуызындағы реттіліктің жоғары гомологиясы ұлулар (устрицалар, кальмарлар, мидиялар мен тарақтар) мен шаян тәрізділер (асшаяндар, омарлар, шаяндар), тіпті үй шаңы кенелері, тарақандар мен паразиттер арасындағы айқыш-реактивтілікке әкеледі. Сезімтал адамдарда мидияға аллергиялық реакциялардың алдын алудың негізгі тәсілі – ұлулар мен шаян тәрізділерді жеуге жол бермеу.
Адам қанында ерекше IgE - Көк мидия, f37 анықтау ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.

Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлуоресценция)
Өлшем бірліктері: kU/l
Зерттеуге арналған биоматериал: күретамыр қаны